Postări populare

luni, 18 mai 2015

"Moara cu Noroc" de Ioan Slavici

                      Picture to be added...

8 comentarii:

  1. Nuvela este o specie a genului epic de dimensiuni variabile, cu un singur fir narativ care surprinde in mod obiectiv evolutia unui personaj bine conturat. Un tip al acestei specii este si nuvela realist-psihologica, ce se caracterizeaza prin veridicitate si verosimilitate, tematica sociala, perosnaje incadrata in tipologii, obiectivitate narativa, surprindere a involutiei personajelor, accentuarea confictului exterior, dublat de cel interior si simetrie compozitionala. Desi aceasta specie a reprezentat totdeauna o provocare literara, scriitori ca si Costache Negruzzi, Ion Luca Caragiale, Mircea Elade si Ion slavici au avut curajul de a o aborda, avand rezultate fantastice.
    Opera "Moara cu noroc" abordeaza atat o tematica sociala, realista, surprinzand goana dupa imbogatire, ilustrand tipologia arivistului, dar si o tematica psihologica, firul narativ demonstrand treptat demoralizarea eroului surprins de patima banilor.
    Nuvela este structurata in saptesprezece capitole, putandu-se delimita toate momentele subiectlui. Interesant este ca, pe langa aceste momente consacrate, opera dezvolta si un prolog si un epilog, reprezentate de cuvintele batranei, specifice lumii satului. Femeia isi expune principiile de viata sanatoase, realizand ca abatearea de la acestea vor atrage sanctionarea eroilor. Batrana reprezinta, de altfel, un alter-ego al autorului, Ion Slavici fiind considerat unul dintre cei mai moralisti scriitori ai literaturii romane.
    Aceasta opera, fiind o nuvela realist-psihologica, prezinta elementele specifice acesteia. Naratiunea obiectiva, verosimilitatea realizata cu ajutorul descrierii de tip tablou din incipit, dublarea conflictului exterior cu unul interior si actiunea care graviteaza in jurul dezumanizarii protagonistilor sunt principalele elemente specifice speciei prezente in aceasta opera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei Raluca! Sunt de acord cu tine! Ioan Slavici este unul dintre cei mai mari scriitori ardeleni şi clasici ai literaturii române alături de Mihai Eminescu,Ion Creangă,I.L.Caragiale şi Titu Maiorescu. Cele mai reprezentative nuvele ale sale sunt "Popa Tanda","Budulea Taichii","Moara cu noroc","Pădureanca".
      Opera "Moara cu Noroc" apare în anul 1881,publicată în volumul "Novele din popor";aparţine genului epic, iar ca specie literară este o nuvelă psihologică. Nuvela psihologică este tipul de nuvelă axat pe conflictul interior al personajului care urmăreşte dezumanizarea,involuţia acestuia pe plan moral şi spiritual sub influenţa nefastă a banului.
      Fiind o operă epică autorul îşi transmite în mod indirect gândurile şi sentimentele prin intermediul personajelor. Modul de expunere predominat este naraţiunea care se împleteşte cu dialogul,monologul şi descrierea.
      Nuvela surprinde goana după îmbogăţite,unde Ghiţa,personajul principal este dispus să facă orice pentru bani. Unitatea întregului,a feliei de viaţă autentică este sugerată de cuvintele bătrânei,cu care se închide şi se deschide cartea ("Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa,căci dacă e vorba,nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit","Simţeam eu că nu are să iasă bine;dar aşa le-a fost dat").
      În dorinţa de a scăpa de sărăcie, Ghiţă simte că ar putea să facă şi altceva,mai rentabil,decât să cârpească cizmele sătenilor. El nu ţine cont de sfaturile bătânei aşa că se hotărăşte să ia în arendă cârciuma de la Moara cu noroc. La început totul merge bine. După apariţia lui Lică Sămădăul la moară liniştea familiei se tulbură. Dornic să facă avere Ghiţă se îndepărtează de Ana şi devine complicele lui Lică în diverse nelegiuiri:jefuirea arendaşului şi uciderea unei femei şi a unui copil.După ce scapă din mâinile poliţiei,Ghiţă, se aliază cu jandarmul Pintea,fost hoţ de codru şi tovarăş al lui Lică, pentru a-l da în vileag pe Sămădau. Ajuns la degradarea totală Ghiţă îşi aruncă nevasta în braţele lui Lică. Dezgustată de acest gest,Ana i se dăruieşte lui Lică,iar la aflarea veştii Ghiţă o ucide,iar acesta este ucis de Răuţ din ordinul lui Lică.
      Deznodământul este tragic, Lică provoacă un incendiu la moară şi după aceea se sinucide.
      Nuvela psihologică "Moara cu Noroc" este o capodoperă a literaturii române,deschizând calea către marile creaţii epice din perioada interbelică,despre care criticul literar G.Călinescu afirmă că este "o nuvelă solidă cu subiect de roman".

      Ștergere
    2. Asa este. Ioan Slavici este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori ai secolului al XIX-lea. El este cunoscut in literatura romana atat prin romanul "Mara", cat si prin nuvelistica sa. Una dintre cele mai importante opere ale sale ramane nuvela "Moara cu noroc".
      Publicata in 1881, in volumul "Novele din popor", "Moara cu noroc" devine una din scrierile reprezentative pentru viziunea lui Ioan Slavici asupra vietii in genreal si asupra lumii satului in particular. Fiind o nuvela realist-psihologica, opera surprinde destinul tragic al unei familii si in special al unui personaj invins de patima banului.
      Nuvela abordeaza atat o tematica sociala, realista, surprinzand goana dupa imbogatire, cat si o tematica psihologica, ilustrand treptat dezumanizarea eroului dornic de a-si depasi statutul. Printre temele prezente in opera se numara tema familiei, a iubirii, dar si tema vietii rurale.Tema iubirii este reprezentata de dragostea impartasita de cei doi soti, Ana si Ghita, dar se poate spune a relatia dintre sotia eroului si Lica Smadaul, un porcar care va contribui la destramarea acelei familii, reprezinta de asemenea un motiv specific acestei teme.
      In plus, Slavici a surprins in aceasta opera si tema destinului, vorbele batranei de la inceputul si finalul operei demonstrand faptul ca soarta ii sanctioneaza aspru pe cei care indraznesc sa i se opuna ei.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ioan Slavici este inițiatorul prozei realiste în literatura română, solidă prin dragostea profundă pentru oameni : „În gândul meu rostul scrierii a fost întotdeauna îndrumarea spre o viețuire potrivită cu firea omenească.”
    “Moara cu noroc” este o nuvelă realistă prin tematică, construirea personajelor în relație cu mediul în care trăiesc, prin veridicitatea şi obiectivitatea perspectivei narative şi este o nuvela de analiză psihologică prin utilizarea modalităților de caracterizare a personajelor şi de investigare psihologică.
    Tema nuvelei urmărește efectele nefaste şi dezumanizante ale dorinței de înavuțire, ceea ce susține caracterul realist, dar şi pe cel psihologic, prin urmărirea evoluției psihologice ale personajelor.
    Stilul narativ este sobru, impersonal, specific prozei realiste, iar stilul indirect liber este utilizat în portretizare şi în analiza psihologică.
    Personajele sunt puține, dar puternic conturate, trăsăturile lor fiind evidențiate atât direct cât şi indirect de fapte, vorbe şi gânduri care le determină comportamentul şi destinul.
    Ghiță reprezintă tipul arivistului, capabil de orice sacrificiu pentru a-şi atinge scopul. Acesta se dezumanizează treptat, la început fiind cinstit, iar la sfârșitul nuvelei devenind un criminal, omorând-o pe Ana. Conflictul interior al personajului se desfăşoară între două forțe : una ar fi dorința de înavuțire, reprezentată de Lică şi de afacerile necurate, iar cealaltă ar fi dorința de a rămâne un om cinstit, reprezentată de familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Laura! Asa este.
      Ioan Slavici este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, afirmandu-se ca deschizător de drumuri prin crearea romanului realist obiectiv: „Moara cu noroc” și prin integrarea elementelor de analiză psihologică în scrierile sale. Acestea sunt dominate de conflicte puternice, cum ar fi patima banului, discrepanțele sociale, implicațiile socialului asupra individului, și prezintă satul său sau orașul transilvănean din perspectiva tranziției de la orânduirea tradiționalistă către o nouă formă de organizare, anume capitalismul.
      Textul literar „Moara cu noroc” este publicat îb 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Este o nuvelă psihologică, cpecie a genului epic, în proză, cu un singur fir narativ, care prezintă un conflict puternic, redat în manieră obiectivă, între personajele bine conturate, individualizate prin detalii semnificative; conflictul se dezvoltă pe două coordonate, una exterioaraă, care urmărește firul propriu-zis al evenimentelor, și una interioară, prin definireaimplicașiilor pe care le au faptele în planul conștiinței personajului. Slavici se remarcă prin finețea observației în ceea ce privește descrierea stărilor sufletești și a transformărilor comportamentale determinate de acestea.
      Ivașcu Elena

      Ștergere
    2. Sunt de acord cu Laura în privinţa susţinerii că Ioan Slavici iniţiază proza realistă în literatură datorită dragostei manifestată faţă de oameni.
      Nu de puţine ori acesta conferă operelor sale un caracter moralizator, prin inserarea unor proverbe sau zicale în cadrul operei, prin intermediul unor personaje secundare, devenite alter-ego-uri ale autorului.
      În cazul nuvelei "Moara cu noroc", scriitorul o "înzestrează" cu o moralitate remarcabilă pe mama Anei, care afirmă că omul trebuie să se mulţumească cu puţinul pe care îl are.

      Ștergere
  4. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere