Postări populare

vineri, 30 mai 2014

"Mara" de Ioan Slavici


11 comentarii:

  1. Romanul Mara este realist, fiindcă tema o formează penetrarea relaţiilor de producţie capitaliste în viaţa satelor şi oraşelor din Transilvania, la sfârşitul secolului al XlX-lea.Romanul urmareste destinul Marei , precupeata de la Radna, si al copiiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. Desi vaduva (sotul ei Barzovanu, care cat a trait a fost "mai mult carpaci, decat cizmar"), eroina reuseste, datorita spiritului ei intreprinzator, sa duca o viata prospera, mascata de zgarcenia si de permanentele ei vaicareli. Persidei ii asigura, cu minimum de efort financiar, buna educatie la calugarite cu ajutorul maicei Aegidia, iar pe Trica il da ucenic la cojocarul Bocioaca.Mara face parte din curentul literar artistic numit realism iar familia este una dintre temele si motivele prezentate in operele scriitorilor realisti preacum si viata sociala. iubirea este intalnita in opera ca punct central deoarece actiunea se bazeaza pe dragostea din Natl si Persida, desi romanul are ca titlu numele personajului Mara acesta este inpartit in doua parti fiind mai intai 'romanul Marei' - prima femeie capitalist din literatura noastra iar mai apoi este centrat personajul Persida. Altfel spus : 'Tema romanului o constituie fresca siciala a lumii ardelenesti cu morvurile(obiceiurile) ei specifice intr.un spatiu real asezat la confluenta(intersectia) satului cu orasul intr.un targ ardelenesc, in centrul acestui mediu afalndu.se tema familiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Patrick, cu faptul ca "Mara" este "cel mai bun roman al nostru" si ca merita citit de oricine, deoarece surprinde imaginea familiei formate din Mara si cei doi copii ai sai, Persida si Trica, pentru care mama se zbate ca o eroina pentru a le oferi tot ce are ea mai bun si pentru a-i vedea realizati in viitor.
      Viata familiei este urmarita pe tot parcursul acestui roman, producandu-se schimbari odata cu trecerea anilor.
      Persida ajunge la randul sau sa isi intemeieze propria familie, alaturi de Natl, de-alungul anilor semanandu-i cat mai mult mamei sale. Ea lupta, indura si trece peste multe lucrur doar pentru a nu-si ruina casnicia.
      Astfel Mara poate fi un model demn de urmat in viata, dar la randul sau cu bune si cu rele. Face multe sacrificii pentru copii sai, asumandu-si fiecare greseala, dar cu toate acestea a reusit sa isi educe copii si sa ii faca sa se mandreasca cu ea.

      Ștergere
  2. Opera ''Mara'' de Ioan Slavici dezvoltă tema ''Familia'' deoarece în această operă sunt prezentate trei familii:familia Marei,familia lui Hubar si familia întemeiată de Naţl si Persida.
    Mara este o femeie muncitoare care,în urma pierderii soţului ei,îsi creste singură cei doi copii Persida si Trică. Dragostea de mamă a Marei,o face să lupte cu greutaițle vieții, făcând neobosită drumurile dintre Rodna si Lipova, vânzând orice si lăsându-se în afaceri pentru a strânge bani.Le oferea copiilor după posibilităţi, o educaţie corespunzătoare: Persidei la calugăriţe si lui Trică meseria de cojocar.Familia lui Hubar este una mai bogata decat cea a Marei,ei avand o măcelarie.
    Fiul lui Hubar,Națl se îndrăgosteste de Persida si cei doi tineri decid să se căsătoreasca.Din iubirea de frate, Trică, renunţă la împotrivirea faţă de Naţl şi el este cel care îi aranjează surorii lui căsătoria in taină.Intr-un final Persida si Națl reusesc să-si convingă si părintii de iubirea lor si să fie fericiti penru ei.Persida trebuie să treacă peste bătăile primite de la soţul ei şi să lupte până în final pentru salvarea căsniciei.Cel care îi reuneşte este copilul,care se naste din iubirea celor doi astfel reusind să-si întemeieze o familie fericita.
    Ioan Slavici reuseste să descrie viețile a trei familii care,desi trec prin momente grele,pană la urmă reusesc să îsi trăiască viețile linistite si fericite.

    RăspundețiȘtergere
  3. “Mara” reprezinta o carte ce merita citita de orice persoana,deoarece romanul surprinde imaginea unei familii formate din Mara si cei doi copii , Persida si Trica,pentru care mama depunde toate eforturile spre a-i vedea niste oameni realizati in viitor.
    Viata acestei familii este urmarita pe parcursul intregului roman,odata cu evolutia fiecarui personaj.Tema familiei,alaturi de alte teme ale romanului ce surprind personaje ce-si dezvaluie treptat personalitatea,insistand asupra legaturii afective puternice intre Mara si cei doi copii ai sai,o familie atipica,din cauza absentei tatalui.
    M-a impresionat puterea Marei , sacrificiile pe care le face pentru copiii ei,iar pe parcursul citirii romanului,cand am ajuns la iubirea dintre Natl si Persida , am realizat ca Persida calca pe urmele Marei,luptand si indurand multe pentru ca,casnicia ei sa funcioneze.Mara ar putea fi un model demn de urmat in viata,avand,bineinteles,calitatiile si defectele ei.Pot spune ca un defect de al ei ar fi ca era o femeie foarte avara,din dorinta de a strange cat mai multi bani,ajunge sa se ghideze doar pe acest lucru.
    Recomand cartea si spun cu mana pe inima ,ca pe parcursul ei am realizat cat de importanta este familia pentru fiecare dintre noi . Este un roman realist , ce ne invata adevaratul sens al sacrificiului si ne este dezvaluita o poveste de viata trista , pot spune ,deoarece era o familie atipica , iar tot greul pica pe Mara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu Daria, însă pe lângă familia Marei, care a rămas văduvă, având singură grijă de copii, autorul mai conturează și alte tipuri de familii: a lui Hubăr, familie de tip patriarhal, în care soțul reprezintă o autoritate necontestată, dar și a lui Bocioacă, în care Marta se bucură de o anumită libertate. Între aceste tipuri familiale modelate, într-o anumită măsură și de societatea în care personajele evoluează, se încadrează cuplul Persida-Hubărnațl. De asemenea, romanul zugrăvește drumul Marei și al copiilor ei, Persida și Trică, până în momentul în care aceștia din urmă intră în lume. La început, după cum era și firesc, Mara ocupă un loc dominant, pentru ca mai târziu, copiii acesteia, în special Persida, să-i ia locul. Destinul familiei Marei se împletește, datorită unor împrejurări neprevăzute, dar firești, cu cel al familiei neamțului Hubăr. În concluzie, se poate spune că Ioan Slavici a reușit să surprindă o imagine realistă a societății, în care locul cel mai important trebuie să-l aibă familia, căci ea reprezintă nucleul de bază al oricărei colectivități.

      Ștergere
  4. Romanul "Mara" este scris de marele prozator Ioan Slavici si apare in 1894 in revista "Vatra",iar i 1906 in volum. Romanul Mara e printre primele romane romanesti care are un singur fir epic reunind insa mai multe familii:familia Marei,vaduva cu doi copii,o familie de credinta ortodoxa;familia lui Hubar,de credinta catolica;si apoi si alte familii cu care acestia intra in relatii.
    Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti,cu moravurile ei specifice ,asezata la interferenta satului cu orasul,intr-un targ ardelenesc.
    Subiectul romanului urmareste destinul Marei si al copiilor ei,Persida si Trica,pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. La inceput,dupa cum era si firesc,Mara ocupa un loc dominant,pentru ca mai tarziu,copii,si mai ales Persida sa-i ia locul. Destinul familiei Marei se impleteste,datorita unor imprejurari neprevazute cu cel al familiei neamtului Hubar,a carei prezenta,fara a fi proeminenta,ramane notabila. Intervin desigur si alte personaje cu care protagonistii vin in legarura,in primul rand e vorba de Bacioaca si de ai sai,dar aceasta nu formeaza decat elementele unui cadru in care se desfasoara destinul eroilor pe prim-plan.
    Mara este un personaj tipic pentru femeia de la jumatatea secolului 19,inceputul secolului 20,dornica sa se impuna intr-o lume a barbatilor si sa arate ca se poate descurca si fara sa fie ajutata de un sot. De asemenea ea este un personaj tipic pentru o mama ce are deplina incredere in copii ei pentru ca stie cum i-a crescut si nu in ultimul rand,este tipica pentru o adevarata femeie de afaceri pentru ca stie ca intr-o lume a rechinilor,pestele cel mare il inghite pe cel mic, si pentru ca nu isi permite sa fie altfel decat necrutatoare cu concurenta. Nicolae Manolescu spunea despre ea ca departe de a fi o avara,Mara este o "business women".

    RăspundețiȘtergere
  5. Romanul urmareste destinul Marei , precupeata de la Radna, si al copiiilor ei, Persida si Trica, pe parcursul trecerii acestora spre varsta adulta. Desi vaduva (soțul ei Barzovanu, care cat a trait a fost "mai mult carpaci, decat cizmar"), eroina reușește, datorita spiritului ei intreprinzator, sa duca o viată prosperă, mascată de zgarcenia si de permanentele ei vaicareli. Persidei ii asigura, cu minimum de efort financiar, buna educatie la calugarite cu ajutorul maicei Aegidia, iar pe Trica il da ucenic la cojocarul Bocioaca.
    Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orașul, intr-un targ ardelenesc, Radna, situat lângă Lipova și aproape de Arad. Acțiunea este plasată la sfarșitul secolului al XlX-lea si inceputul secolului al XX-lea, cand relatiile capitaliste incipiente evolueaza spre structuri sociale meșteșugarești, cu o anumita psihologie, proprie burgheziei aflate in ascensiune.
    In concluzie ,eu cred ca este unul dintre cele bune romane românesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. ,,Mara" , de Ioan Slavici este un roman care face parte din categoria bildungsroman, adica actiunile provocate de conflict il face sa devina un roman al initierii si al formarii pentru cei doi copii.
    Romanul poate fi structurat in doua parti: prima parte „Romanul Marei” in care se vorbeste despre prima femeie capitalista , iar a doua parte „Romanul Persidei” o Mara in devenire.
    In prima parte se vorbeste despre o vaduva cu doi copii care datorita spiritului ei intreprinzator reuseste sa duca o viata prospera ,dar marcata de zgarcenia si permanentele ei vaicareli.
    Partea a doua a romanului reprezinta un spatiu extins vietii sentimentale dintre Persida si Natl, care se cununa pe ascuns cu ajutorul lui Codreanu, iar apoi pleaca la Viena,starnind nemultumirea parintilor.Situatia se inrautateste odata cu intoarcerea celor doi, dar nasterea copilului aduce o scurta perioada de liniste in cadrul familiei
    Mi-a placut cel mai mult ideea autorului de a imbina viata ardeleneasca,cu obiceiurile ei specifie, intr-un spatiu aflat la intersectia satului cu orasul, in centrul acestuia aflandu-se conflictul care a facut-o pe Persida sa evolueze , de la un copil la o mama.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din punctul meu de vedere,"Mara"este un roman realist, care contureaza trei tipuri de familii: cea a Marei, formata doar din mama si cei doi copii, Persida si Trica, cea a lui Hubar, care merge pe ideea ca barbatul este mereu autoritatea principala in casa,si cea a lui Bocioaca, in care Marta se bucura de prea multa libertate.
    Familia Marei este cel mai mult prezentata.Mara era nevoita sa-i creasca si sa-i educe pe cei doi copii singura,de aceea i-a invatat ca in viata sa fie uniti,deoarece apar multe probleme peste care nu poti sa treci de unul singur.
    Asa cum spune si Vlad,la un moment dat,personaj principal devine Persida,care are parte de greutati care intr-un final ii priesc,"urmand sa devina,o viitoare Mara".

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce putefi spune despre tema acestui roman? In special "familia".. Cu ce statut aveau la inceput si cum s.a inceiat romanul

    RăspundețiȘtergere
  9. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere