Postări populare

vineri, 30 mai 2014

"Alexandru refuzând apa" de Ștefan Augustin Doinaș


14 comentarii:

  1. Opera „Alexandru refuzand apa” dezvoltă tema „Personalități, exemple, modele”, deoarece, prin intermediul ei, Ștefan Augustin Doinaș prezintă faptele eroice ale cunoscutului domnitor Alexandru cel Mare, prezentându-l ca pe un model demn de urmat. Acesta a reușit să construiască un imperiu uriaș și să fie urmat de foarte mulți oameni tocmai prin curajul de care dădea dovadă
    Alexandru se afla pe câmpul de luptă, în mijlocul deșertului, împreună cu supușii săi, în toiul unui război. Din senin, în fața sa se înfățișază câțiva soldati cu niște burdufuri pline cu apă. Aici se declanșază conflictul interior al domnitorului, care are de ales între a lua apa sau a o lăsa supușilor săi.
    În acest moment, autorul realizează descrierea cadrului în care se desfășoară acțiunea., dorind să accentueze imposibilitatea alegerii lui Alexandru. Arșița puternică ce domină întreg peisajul, lipsa apei și setea numeroșilor oameni ce-l însoțeau i-au adus domnitorului nenumărate probleme. Toate acestea se puteau rezolva dacă făcea alegerea corectă.
    Alexandru s-a dovedit a fi un adevărat om de geniu, care se sacrifică pentru binele celor din jurul său, deoarece renunță la apa pentru supușii săi. Soldații, admirând fapta acestuia și luând exemplul său, îi jură supunere până la moarte.
    Ștefan Augustin Doinaș dă un exemplu de sacrificiu suprem cititorului prin intermediul acestei opere, deoarece protagonistul a găsit puterea de a pune binele apropiaților înaintea binelui său, într-o perioada de criză.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine, Raluca. In textul lui Stefan Augustin Doinas este descris foarte bine celebrul conducator Alexandru cel Mare. Dupa parerea mea el este prezentat ca un indrumator al ostii sale, dandu-le un model pozitiv in momentul in care refuza apa mult dorita in favoarea copiilor. Acesta este motivul pentru care el este vazut ca un om demn de urmat in orice situatie de catre supusii sai. Eu cred ca, abordand tema "Personalitati, exemple, modele" , Stefan Augustin a fost foarte inspirat la alegerea lui Alexandru cel Mare pentru a fii pus in ipostaza omului de geniu.

      Ștergere
    2. Sunt de acord cu tine Raluca. Alexandru se dovedeste a fi
      un adevarat erou si conducator doar facand sacrificiul suprem. Tocmai de asta el intruchipeaza ipostaza omului de geniu, fiind capabil sa renunte la apa de care avea foarte mare nevoie, atat el cat si soldatii.
      Ca in orice opera epica, poezia dezvolta toate momentele sobiectului. Expozitiunea il prezinta pe Alexandru care se afla in mijlocul desertului. Aparitia neasteptata a unor soldati cu burdufuri de apa constituie intriga, cea care declanseaza intreaga actiune.
      Alexandru a fost cu adevarat un om foarte important in istoria omenirii. Tocmai de asta Stefan Augustin Doinas s-a gandit sa-l reprezinte pe el intr-o ipostaza mai speciala, si anume in cea de geniu.

      Ștergere
  2. Au existat și încă mai există persoane care au puterea de a schimba istoria lumii… Multe dintre ele sunt considerate astăzi exemple pentru oameni care încă vor să facă ceva diferit.
    În poezia lui Ștefan Augustin Doinaș, poezie dedicată marelui conducător Alexandru cel Mare, autorul ne prezintă o întâmplare petrecută în deșert în timpul unui război, în care Alexandru, văzând suferința oamenilor săi, refuză să bea din apa oferită, sacrificându-se pentru binele luptătorilor lui.
    Tema “Personalități. Exemple. Modele” este asociată cu motivul sacrificiului. Versurile “Cu coiful în mână, cu apa visată,/ el sta neguratic, privindu-l abia” evidențiază un conflict interior puternic determinat de dorința firească a omului de a bea apă și puterea de înfrânare, voința deosebită a eroului. Fapta lui constituie un efort enorm, reușind astfel să fie apreciat pentru puterea sa.
    Pe de altă parte, în text se poate identifica și motivul suferinței, evidențiat de starea soldaților: doborâți de acea căldură copleșitoare, aceștia “priveau cu tristețe și plini de-un chin uriaș” cum conducătorul lor era pe cale să le accepte apa.
    Sunt de părere că “Alexandru refuzând apa” este o operă remarcabilă, prin intermediul căreia Ștefan Augustin Doinaș încearcă să ne demonstreze câte personalități demne de urmat au existat, și câte pot exista.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine,Andreea.Consider ca Alexandru cel Mare a fost o personalitate foarte importanta in istorie si prin actiunile lui a ramas un exemplu pentru oameni.
      Aceasta opera ilustreaza foarte bine motivul sacrificiului.Alexandru da dovada de curaj.Acesta reuseste sa le dea un exemplu soldatilor,refuzand apa de care avea foarte multa nevoie,atat el cat si soldatii.
      Eu cred ca si soldaii sunt un model de urmat deoarece si ei refuza apa pe care o dau copiilor lor.Astfel si ei sunt dispusi de sacrificiul suprem pentru a le salva viata copiilor lor.
      Consider ca opera ''Alexandru refuzand apa'' este cea mai potrivita opera pentru a reprezenta tema ''Personalitati.Exemple.Modele'' si ca Stefan Augustin Doinas a acut o alegere perfecta cand a decis sa scrie despre Alexandru cel Mare.

      Ștergere
  3. Poezia lui Ştefan Augustin, este dedicată arhicunoscutului conducător Alexandru cel Mare, cel care a reuşit să construiască un imperiu şi să fie iubit şi urmat de foarte mulţi oameni. Opera ia forma unei balade, întrucât surprinde trăsăturile glorioase ale unui erou din istorie, devenit acum personaj literal. Alexandru cel Mare întruchipează ipostaza omului de geniu, capabil de sacrificiul suprem pentru a-şi atinge scopul.
    Ca in orice opera epică, poezia dezvoltă toate momentele subiectului. În expoziţiune este prezentat Alexandru cel Mare aflat in mijlocul deşertului. Acestea suferă de setea cumplită provocată de caldura soarelui puternic. Apariţia neaşteptată a unor soldaţi cu nişte burdufuri de apă, constituie cauza care va determina intreaga acţiune fiind deci intriga. Desfasurarea acţiunii este reprezentată de reflecţia lui Alexandru de a lua apa sau de a lasa supusilor săi. In punctul culminant Alexandru refuză apa in favoarea familiilor soldaţiilor săi. De aici reiese condiţia omului de geniu, al lui Alexandru, antrenând motivul sacrificiului. Acesta cedează apa ostaşilor lui dând dovadă de blandeţe, şi tarie de caracter.
    În schimbul sacrificiului suprem in finalul operei soldatii isi exprimă admiraţia faţa de gestul lui Alexandru şi îi jură că-l vor urma in lupta până la sfarşit, fiind deznodământul operei.
    Balada are ca tema condiţia omului de geniu antrenând motivul sacrificiului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandru Macedon a fost un om mare un om care a condus Macedonia în război cu Imperiul Persan cu curaj

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere
  7. Lecturând balada Alexandru refuzând apa de Ștefan Augustin Doinaș, am avut o impresie divergentă de a majorității criticilor literari. Făcând un mic recurs istoric, aflăm, că de fapt, acest Alexandru a purtat nenumărate razboaie de acaparare a statelor vecine, prin urmare, în scena descrisă în baladă

    Sub cerul persan, Alexandru cel Mare
    umbla prin pustiu, pe sub streşini de stânci.

    Se face vinovat nimeni altcineva decât însuși protagonistul, care, în ideea autorului prin sacrificiul de care dă dovadă (de fapt ar fi o mustrare de conștiință pentru situația în care se află supușii). Ostașii, în loialitatea lor oarbă față de conducător, merg ei la sacrifiuciu:

    soldaţii răspunseră-n liniştea vastă:
    – Copiilor noştri o ducem, dar bea!
    Şi toţi îl priveau cu tristeţe şi plini
    de-un chin uriaş, bântuit de lumini.

    Narațiunea urmează cu o abundență de descrieri și metafore în care practic se pierde firul acțiunii:

    Văzduhul topit clocotea ca o lavă;
    Văpaia ţâşnea din căldări şi din zale
    Nisipul mărunt al acestui pustiu
    iar alţii, muşcaţi de cumplite arsuri,

    Afectat fiind de presiunea psihologică și sentimentul de vină pentru situația în care se află, Alexandru dă dovadă de un sacrificiu irațional, dar care are priză la public:

    Dar el se întoarse deodată, şi-apoi
    comoara din coif le-o dădu înapoi.

    Deznodământul baladei e tragic, dovedind cât de ușor poate fi manipulată opinia publică:

    Atunci, călăreţii strigară în cete,
    şi stânci licărind repetară: – De-acum
    noi nu mai cunoaştem nici foame, nici sete
    şi nici oboseala de luptă sau drum.

    RăspundețiȘtergere