Postări populare

vineri, 30 mai 2014

"Balta Albă" de Vasile Alecsandri


8 comentarii:

  1. Balta Alba ste o povestire in rama fiind publicata in 1847 si ilustrand talentul artistic a lui Alecsandri. Intalnim o relatie stransa intre narator si receptor , realizata prin formulele adresarii ,, domnilor , va marturisesc cu rusine ca pana...´. Relatarea la persoana I asigura autenticitatea naratiunii .Calatorul francez este personaj-narator ,prin el se face trecerea de lareflectare la reflectie .In aceasta povestire, Alecsandri dezbate tema calatoriei romantice, prin evocarea unui taram indepartat de lumea civilizata , aproape pustiu , remarcabil prin salbaticie.Motivul calatoriei, preferat de romantici deriva din plictiseala acumulata intr-un spatiual banalitatii cotidiene , din aceasta cauza romanticii incearca sa evadeze dintr-o lume cu civilizatie impovaratoare descoperind taramuri paradisiace´ de-o splendoare unde fiinta salbatica nu mai este supusa trecerii timpului. Din aceasta cauza , calatoria este o modalitate a romanticului , de aceea noi spatii de fictiune(Patrick)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deasemeni in povestirea Balta Alba personajul principal se gandeste sa iasa din tara lui pentru a face un voaiaj in orient, deoarece acesta este curios de felul de oameni ce se ascund in acea parte a Europei. Prin urmare in aceeastaa opera, intalnim motivul calatorului strain, fiind folosit de autori pentru a surprinde mai usor aspectele inedite ale unei zone geografice. Acesta fiind un pictor ii este mai usor sa descrie fiecare element de peisaj, contemplandu-i frumusetea.


      Ștergere
    2. Din punctul meu de vedere, în povestirea Balta Albă, predomină ca mod de expunere narațiunea ce se poate intercala cu monologul, protagonistul relatându-le celorlalți evenimentele la care a participat în timpul unei călători. Farmecul relatării este conferit atât de întâmplarea în sine, cât mai ales felul în care este relatat, povestitorul reușind să capteze atenția și să stârnească interesul auditoriului.
      Caracterul de povestire în ramă este evidențiat prin posibilitatea de indentificare a doi naratori. În rama povestiri, narator este un localnic care fixează timpul, locul și atmosfera din grupul de prieteni, cel de-al doilea narator fiind pictorul francez care relatează la peroana întâi, evenimente la care a participat ca protagonist.

      Ștergere
  2. In opera ''Balta Alba'' este prezentata calatoria unui pictor francez in Valahia pentru a vizita faimoasa Balta Alba.
    Aceasta opera m-a impresionat datorita felului in care Vasile Alecsandri foloseste motivul calatorului strain pentru a descrie peisajele pe care pictorul le vede in calatoria lui.Deoarece el este francez de origine,pictorul vede dintr-o alta perspectiva frumusetea tarii vizitate astfel fiind mai atent la detalii decat un locuitor al Valahiei.
    De asemenea m-a impresionat viziunea pictorului asupra locuitorilor,pe care la inceput ii credea canibali,dar care intr-un final s-au dovedit a fi oameni obisnuiti,prietenosi dar cu obiceiuri diferite.
    Astfel Vasile Alecsandri reuseste sa scrie o opera care merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vasile Alecsandri abordează, în opera „Balta – Albă”, tema „Aventură, călătorie”, unde călătoria este o inițiere, ea presupunând aventură, cunoaștere, încercare a forțelor și confruntare. Povestirea are la baza construcției motivul călătorului străin în ipostaza unui tânăr pictor francez, care întreprinde un voiaj în Orient, prilej cu care observă și comentează cele văzute în timpul călătoriei prin Valahia. Cititorul contemporan al povestirii realizează, împreună cu tânărul francez, o călătorie într-un spațiu necunoscut, oferindu-i acestuia și posibilitatea de a se întoarce în timp. La diferențele de ordin cultural evidențiate în povestire, se adaugă diferențele de ordin istoric, dintre aspectele lumii înfățișate în text și ale lumii cunoscute de cititor. Călătoria este relatată la persoana I de tânărul francez, care mărturisește că se consideră un fel de Cristofor Columb, deoarece descoperise în Europa “o Moldavie și o Valahie”. Opera m-a impresionat, în special, prin comicul folosit, care arată contrastul dintre aparență și esență, dintre ceea ce protagonistul nădăjduiește să găsească în Valahia și ceea ce există în realitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. In opera "Balta-Alba", in care V. Alecsandri abordeaza tema aventura-calatorie, se povesteste de spre un student francez ce hotaraste sa plece intr-o expeditie in partea de Est a Europei. Intalnim un narator-personaj obiectiv, iar ca mod de expunere principal evocarea.
    Ca element de originalitate se observa tehnica specifica, povestirea in rama. Intext exista doi naratori. Primul este un localnic martor la o discutie in care un tanar isi povesteste aventura. El descrie cadrul favorabil:timpul, locul, atmosfera si ascultatorii. Al doilea narator este calatorul care relateaza intamplarile propriu-zise la persoana intai.
    Din punct de vedere al motivelor literare, cel care iese in evidenta in "Balta-Alba" este motivul calatorului strain folosit pentru a critica zona Orientala, in principal Moldova, comparand-o cu Occidentul prin ochii unui strain. Studentul este initial surprins de faptul ca oamenii sunt ospitalieri si civilizati, dar la sfarsit ramane dezamagit de nivelul de trai scazut din acea zona.
    In concluzie, textul "Balta-Alba" de V. Alecsandri este specific temei "Aventura, Calatorie", iar mesajul transmis este clar, si anume ca prima impresie conteaza, insa nu de fiecare data este si cea corecta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Textul "Balta alba" valorifica o structura veche, aceea a povestirii in rama, cu origini in literatura orientala ("O mie si una de nopti"). povestirea in rama reprezinta o structura epica presupunand: in primul rand, o naratiune-cadru cu rolul fixarii timpului, spatiului, de a introduce personajele; totodata, este definita de prezenta unui ceremonial al instaurarii povestii printr-un dialog cu functie ritualica, fixand relatia povestitor-ascultator, dar si conventia epica a unei promisiuni stand sub semnul exceptionalului, atentiei, curiozitatii; in al doilea rand, naratiunea propriu-zisa este sustinuta de un narator personaj. Prin urmare, Balta alba este un text presupunand dezvoltarea unei naratiuni subiective, in cadrul careia, asupra evenimentelor si personajelor se va impune viziunea povestitorului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere