Postări populare
-
Dacă pentru romancierii tradiţionali modalitatea interogaţiei psihologice însemna exteriorizarea unei dimensiuni umane obscure, modernii re...
-
George Calinescu afirma ca “Nuvela istorica <<Alexandru Lapusneanul>> ar fi devenit o scriere celebra ca si <<Hamlet>&g...
Poezia „Cuplul" scrisa de Ana Blandiana este creata pe baza mitului „Androginului":doua persoane unite stand spate in spate si avand o putere aproape infinita,ii ingrijoreaza pe zei ca nu cumva sa foloseasca acea putere in scopuri gresite asa ca i-a separat imprastiind jumatatile in lume. Vaznd ca acesti sunt mai tristi pe zi ce trece,il creeaza pe Eros zeul iubirii care imprstie dragosrea sa pe pamant si dandu-le jumatatilor inca o sansa de a se unii,de aici si zicala „A-si cauta jumatatea".
RăspundețiȘtergereAceasta opera descrie iubirea inca de la inceputurile timpurilor,si prezinta cum de fiecare data aceasta invinge chiar si vointa zeilor de a-i despartii pentru totdeauna.
Cu o amprentă de certă originalitate,poezia Anei Blandiana este o realitate dintre cele mai pregnante. Originalitatea autentică a acestui talent cu un pas atât de sigur a păşit şi s-a înălţat pe treptele de diamante ale marii poezii.
De asemenea,semnificaţia titlului are o rezonanţă aparte ,lexemul ,,cuplu"realizând conexiunea cu tema iubirii,care are mai multe aspecte:iubirea ca iniţiere,iubirea ,pasiune şi implicit,iubirea tragică.
Poezia “Cuplu” de Ana Blandiana dezvolta mitul androginului, conform caruia cuplurile era lipite, formand un intrg. Acestia nu se puteau vedea, Iar Zeus, vazundu-le suferinta, a hotarat sa-i desparta. De atunci, fiecare persoana “isi cauta jumatatea”.
RăspundețiȘtergereSemnificatia titlului are o rezonanta aparte, ea facand conexiunea dintre mitul androginului si tema iubirii. Aici tema iubirii are aspectul de initiere, prezentand puternicul impact al sentimentului ce este atribuit unei finite suprenaturale.
Prin aceasta opera, Ana Blandiana descrie in cuvinte de mare expresivitate androginul ca fiind un “intreg deplin si rotund”. Sunt prezente numeroase figure de stil, ce subliniaza opozitia celor doua finite: una catre rasarit,iar cealalta catre apus. Interogatiile retorice: “Cum esti?”;”Suntem egali?”, prezinta actul cunoasterii intre cele doua personae ce alcatuiesc androginul. Eul liric aduce in prim plan si situatii in care cei doi vor trece in nefiinta. Dorul nestins de a se vedea poate aduce moartea, deoarece, daca vreunul din ei s-ar jertfi pentru o singura privire “ar vedea numai spatele […] insangerat,infrigurat/Al celuilalt”.
Ana Blandiana, prin cele illustrate, realizeaza o capodopera reprezentativa a creatiilor romanesti.