Postări populare

miercuri, 21 mai 2014

"Romeo și Julieta" de William Shakespeare


12 comentarii:

  1. "Romeo şi Julieta" este o poveste de dragoste ce îmbina iubirea adolescentină cu suferinţa unui final tragic, cuplul de îndragostiţi pendulând între viaţa şi moarte. Tragedia surprinde dragostea care reuşeşte să depăşească barierele sociale, cei doi tineri fiind reprezentanţii unor famili nobile aflate în conflict, Montague şi Capulet.
    Iubirea tinerilor devine pasiune deoarece fiecare este dispus să se sacrifice pentru celălalt, ca acesta să nu sufere. Un exemplu concret al riscării vieţii este prezentat în actul III, la a doua scenă a balconului, când Romeo vine să îşi ia rămas bun de la Julieta. Deoarece, la început fata dorea ca Romeo să nu o părăsească, ci să mai rămână cu ea, băiatul - chiar dacă ştia pericolul ce îl aştepta - a acceptat să îşi rişte viaţa, să îl prindă gărzile, numai pentru a nu o părăsi pe soţia sa. Iubirea Julietei este evidenţiată mai mult când aceasta refuză decizia soţului său, pentru ca acesta să fie în siguranţă, chiar daca pentru ea ar însemna suferinţă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu ce ai afirmat. Iubirea dintre Romeo și Julieta s-a transformat dintr-odată în pasiune. Cei doi sunt dispuși să facă orice unul pentru celelalt, inclusiv să își riște viețile.
      Această pasiune a dus la acte impulsive din partea îndrăgostiților. În prima scenă a balconului cei doi se văd pe ascuns, fiind conștienți de pericolul care îi pândește. Un comportament nestăpânit are în mare parte Romeo, deoarece pune iubirea mai presus decât viața lui, pe când Julieta, deși era vrăjită de ideea unei frumoase povești de dragoste, își dă seama de greșeala pe care o poate face iubitul ei și îl îndeamnă să plece la Mantua pentru a se salva. Acest sacrificiu al băiatului de a rămâne alături de Julieta mi-a atras atenția, deoarece fapta lui reprezintă o dovadă a iubirii transformate în pasiune instabilă.
      Deși acțiunile copiilor au fost puțin pripite, opera sfârșindu-se într-un mod tragic, pot spune că mi-a plăcut foarte mult această piesă, deoarece o dragoste așa puternică nu găsești peste tot, cei doi dând dovadă și de loialitate unul față de celelalt.

      Ștergere
  2. “Romeo și Julieta” este o tragedie de William Shakespeare in care se prezinta soarta a doi îndrăgostiți, ce luptă împotriva destinului.
    Momentul ce m-a impresionat este cea de-a doua scena a balconului din actul trei. Daca prima data cei doi si-au marturisit sentimentele si au petrecut fericiti o buna parte din noapte,acum iubirea lor este umbrita de suferinta si durere, intrucat Romeo vine sa-si ia adio de la Julieta, fiind exilat de catre printul cetatii. Este momentul in care dragostea pura,sincera se transforma in pasiune arzatoare,iar cei doi vor avea puterea de a se sacrifica unul pentru celalalt.
    Aceasta piesa a lui Shakespeare se bazeaza pe antiteza “lumina-intuneric” si face referire la alternanta zi-noapte, astfel scenele ce se petrec ziua sunt tragice, pline de violenta (cearta dintre Tybalt si Mercutio,urmata de uciderea lui Tybalt de catre Romeo), iar scenele ce se petrec noaptea sunt pline de pasiune, fiind momentul in care cei doi indragostiti reusesc sa se intalneasca, iubirea lor neputand iesi la lumina, este ascunsa in intunericul noptii. Chiar daca in mod normal ziua este privita din punct de vedere pozitiv, iar noaptea, negativ, in opera lui Shakespeare sunt inversati acesti termini din cauza rivalitatii familiilor si iubirii interzise a celor doi.
    Versurile: “Izvorul zilei creste si sporeste/Izvorul negru al deznadejdii noastre” surprind suferinta celor doi indragostiti, nevoiti sa se desparta din cauza aparitiei zorilor. Substantivul “izvorul” repetat la inceputul fiecarui vers dezvolta un sens figurat,marcand “nasterea zilei”, revarsatul zorilor, precum si inceputul deznadejdii celor doi.
    Inchei prin a spune ca “Romeo si Julieta” este probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria lumii, ce infatiseaza tragedia a doi indragostiti care lupta impotriva destinului cu singura lor putere,iubirea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Fata de parerea ta Alin, consider ca sinuciderea nu era singura cale de iesire din impas, insa sunt de acord cu faptul ca Itic aspira la conditia de soldat brav. Un prim argument care dovedeste lasitatea lui Itic in alegerea sinuciderii ca rezolvare a problemei este ca el se putea intorcea in baza militara, marturisindu-le tuturor nedreptatea prin care a fost numit dezertor. Astfel, el isi demonstra vitejia infruntandu-si superiorii si demonstrandu-le ca au gresit. Un al doilea argument este ca el isi putea continua misiunea. Odata ajuns in tabara inamica si-ar demonstra vitejia incercand sa le provoace dusmanilor pagube, care sa le ofere camarazilor lui un avantaj, astfel fiind scutit de rusinea dezertarii. Un al treilea argument este ca el se putea intoarce acasa, avand ocazia de a le explica apropiatilor cele intamplate. Chiar daca toate aceste alegeri l-ar fi dus spre moarte, Itic ar fi murit incercand si nu renuntand.

      Ștergere
    4. Sunt de acord cu tine Alin. In cazul operei lui Shakespeare balconul reprezinta un simbol al deschiderii Julietei catre necunoscut si fascinantul sentiment al iubirii. In actul 3 balconul exprima o iminenta despartire ce avea sa aduca lucruri noi pentru fiecare dintre indragostiti. Romeo va fi exilat iar Julieta va ramane sa-si infrunte parintii in afirmarea dragostei sale.
      Scena balconului din actul 3 este ilustrata prin transformarea iubirii celor doi in pasiune arzatoare. Acest fapt este dovedit de puterea lor de sacrificare pentru binele celuilalt. Romeo accepta sa-si riste viata pentru a mai ramane putin timp cu Julieta ca aceasta sa accepte despartirea de Romeo, in speranta ca acesta va ramane in viata dar departe de ea.
      Cele 2 scene ale balconului din piesa au semnificatii diferite. Cauza despartirii celor 2 indragostiti sunt declansate, la inceput, de rivalitatea dintre cele doua familii, iar a doua oara este declansata de exilarea lui Romeo.

      Ștergere
  3. Andreea, eu sunt de acord cu tine, însă mie mi se pare că tocmai acest final tragic a făcut ca această poveste să se diferențieze de celelalte, să depășească acest „clasic”.
    Cel mai mult mi-a placut scena balconului,unde isi jura iubirea si isi spun cele mai frumoase cuvinte,care ii face sa treaca peste impotrivirea familiilor lor. Cu totii visam la o dragoste “din povesti” si aceasta opera ne face sa visam departe si la acea iubire. Adevarul este ca in zilele de zi tineri nu se mai bucura de o asemenea iubire pentru ca retelel de socializare acum au devnit o dependenta,tentatiile care sunt din ce in ce mai mari provoaca teama si adolescenti,indragostiti se rezuma mai mult la vorbitul cu orele la telefon si sms-uri. Chiar daca indragostiti din acea vreme traiau cu adevarat o iubire adevarat,prin scrisori,prin intalniri la poarta,prin iesitul la o cofetarie,erau alte vremuri,acum…cluburile. Bineinteles,avem multe lucruri de invatat si inca nu am trecut prin viata si eu,consider ca intotdeauna ar trebui sa tinem cont de parerea familiei pentru ca nimeni nu ne vrea binele decat familia. Eu cred ca totusi Romeo si Julieta ar fi trebuit sa discute si cu familiile lor,chiar daca pe acele timpuri se casatoreau de la varte foarte fragede.
    Avem foarte multe lucruri de invatat din aceasta opera.

    RăspundețiȘtergere
  4. Opera Romeo si Julieta de William Shakespeare este un text narativ in proza ce se incadreaza in genul dramatic si ilustreaza tragedia. Acest text apartine genului dramatic pentru ca actiunea este redusa la o durata reprezentabila pe scena, dezvoltata organic si unitar de catre personajele care comunica si se comunica prin dialog si monolog, iar autorul intervine direct in text prin didascalii. Exista de asemenea un confilct interior si unul exterior.
    Conflictul interior este determinat de starile contradictorii ale protagonistilor, triumfand sentimentele de dragoste ale lui Romeo si ale Julietei asupra urei dintre cele doua familii, Capulet si Montague. Conflictul exterior are loc de mai multi ani si se sfarseste cand tinerii mor in numele iubirii lor.
    Tema acestei tragedii este iubirea, ce este surprinsa in mai multe ipostaze. La inceput se poate observa o iubire platonica a lui Romeo fata de Rosalinda, o tanara ce devenise o obsesie pentru acesta. Cand tanarul o intalneste pe Julieta cunoaste dragostea adevarata si isi da seama ca iubirea pentru Rosalinda este nevrednica. O alta ipostaza a iubirii este sugerata de Mercutio pentru care iubirea inseamna doar atractie fizica, o pasiune erotica. Tatal Julietei vede iubirea ca pe o afacere, caci doreste ca fiica lui sa se marite cu Paris, chiar daca Julieta nu era de acord. Tatal acesteia considera ca acesta e potrivit pentru fiica sa deoarece facea parte dintr-o clasa sociala inalta.
    Pentru dezvoltarea temei sunt folosite numeroase contraste: lumina-intuneric, viata-moarte, tineri-batrani, esenta-aparenta. Aceste contraste sunt realizate prin antonime.
    Pe parcursul intamplarilor, Romeo si Julieta se maturizeaza datorita dragostei, iubirea dintre cei doi devine sacra, deoarece in scena balconului apare campul lexical al sacrului: sfinti, har.
    In text sunt prezente doua campuri semantice: al luminii si al intunericului. Campul semantic al iubirii cuprinde termenii:soare,zori, fulgi de nea. Acest camp reprezinta iubirea, are un sens pozitiv, dar lumina nu este un timp prielnic pentru intalnirea celor doi tineri. Campul semantic al intunericului (noapte, cavou, moarte) din punct de vedere conativ are semnificatii negative, dar reprezinta un timp favorabil pentru cei doi sa se intalneasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iubirea este un sentiment etern,sentimentul care te face sa ai fluturi in stomac dar care impune multe obstacole si sacrificii.La fel ca in romanul “Romeo si Julieta”cei doi protagonisti au multe de infruntat in fata iubirii lor.Cu toate aceste, ei au ambitia de a trece peste aceste momente dificile.Sunt pusi in situatia de a alege moartea datorita confruntarilor dintre parinti.
    Consider ca ,o iubire adevrata nu consta doar in a spune “Te iubessc” ci a-ti impartasi sentimentele persoanei iubite.Atunci cand iubesti te dedici trup si suflet partenerului si accepti atat defectele cat si calitatile sale.Trebuie sa cunosti in deajuns persoana iubita pentru ca mai apoi sa nu te faca sa suferi.Nu lasa primele sentimente de iubire sa te manipuleze si incearca mai intai sa simti cu adevarat fiori primei iubiri.Frumos este atunci cand din iubire se naste o adevarata poveste de dragoste,cand niciun obstacol nu sta in fata iubirii.
    Raportandu-ma la aceasta opera ,Romeo si Julieta vroiau sa traiasac o fumoasa poveste de dragoste insa influentele ii fac sa recurga la sinucidere,asta era singura lor solutie spre fericire.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Romeo si Julieta" de William Shakespeare este o poveste de dragoste cu sfarsit tragic.
    Aceasta carte m-a impresionat prin puterea dragostei celor doi tineri. Romeo si Julieta s-au sacrificat unul pentru celalalt , totul in numele iubirii. Acest sentiment este evidentiat prin scena a doua a balconului , descrisa de colega mea Mantescu Ana Maria.Tanarul vine sa isi ia adio de la iubita lui ,chiar daca isi pune viata in pericol, putand fi vazut oricand de un Capulet. La randul ei , Julieta il indeamna sa plece pentru a-l proteja.
    Piesa lui William Shakespeare ne invata sa nu lasam disputele noastre sa ii afecteze pe cei din jur. Daca parintii celor doi tineri ar fi lasat ura la o parte , si-ar fi dat seama la timp de sentimentele lor si nu s-ar mai fi produs o tragedie. Acest fapt este valabil si in ziua de azi : nu trebuie sa lasam ura sa ne intunece mintea.
    Va recomand aceasta carte pentru a descoperi o frumoasa poveste de dragoste si pentru a intelege ca in viata cei dragi sunt mai importanti decat mandria.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere