Postări populare

vineri, 30 mai 2014

"Ițic Ștrul Dezertor" de Liviu Rebreanu


15 comentarii:

  1. Opera "Iţic Ştrul, dezertor" se încadrează în tema "Conflicte etice si civice" deoarece personajele, Iţic Ştrul şi Ion Ghioagă, suferă conflicte interioare şi civice din cauza războiului la care iau parte şi a locotenentului nou, sub a cărui conducere ei se află.
    Locotenentul, antisemit, îi poruncise lui Ghioagă sa îl ucidă în secret pe Iţic, dupa ce l-a trecut pe acesta ca dezertor. Ghioagă îl conduce pe prietenul său într-o pădure din apropierea taberei inamice şi îl părăseşte acolo, căci nu are puterea ăi curajul să-l omoare. Iţic sfârăeăte prin a se sinucide, căci nu ar fi putut trăi în ruşine dacă s-ar fi intors acasă.
    Ion Ghioagă suferă un conflict interior dureros, deoarece nu ştia ce să aleagă între îndeplinirea poruncii primite şi încălcarea acesteia pentru siguranţa prietenului său. El este frământat de gânduri, dar ajunge la o concluzie şi anume să îl lase pe Iţic să trăiască, dar neoferindu-i posibilitatea de a se întoarce în armată. Se întoarce astfel la baza militară, evitând un posibil conflict civic cu superiorii săi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Itic Strul,dezertor" este istoria vietii unui evereu din armata romana in timpul primului razboi mondial,trimis de catre noul comandant la moarte,catre linia frontului,cu caprarul Ghioaga,pentru a i se inscena o dezertare.
      Ceea ce m-a impresionat,a fost relatia dintre Itic si caporal.Ghioaga si Itic sunt prieteni in viata de toate zilele,dar razboiul schimba aceste relatii.De obicei,razboiul ar trebui sa puna in evidenta calitati superioare ale oamenilor angajati intr-un conflict atat de mare ca razboiul:spiritul de sacrificiu,vitejia, solidaritatea.Din nefericire,aici nu se intampla asa:asupra lui Itic se abate furia devastatoare a locotenentului.Caporalul Ghioaga este pus intr-o situatie dilematica:fie sa-l omoare pe Itic,pentru ca acesta fusese declarat dezertor,fie sa-l apere,devenind el insusi dezertor.Solutia pe care o alege este intermediara:il lasa pe Itic sa se predea la dusman,pentru ca acestia ar trata mai omenos prizonierii de razboi.Itic,un personaj slab,fara putere de supravietuire pe campul de lupta,devenit pe neasteptate fiinta a nimanui,alege moarte,scapand astfel de rusine.
      Recomand acesta carte pentru a intelege ce inseamna prietenia cu adevarat,dar si conflictele etice pe care le au personajele.STOICA MARIA DARIA

      Ștergere
    2. Sunt de acord cu Daria: legătura dintre cei doi este una puternică, fiind scoasă în evidență de faptul că Ghioagă nu și-a trădat prietenul. De asemenea, m-a impresionat și situația surprinsă în nuvelă, în care cei doi prieteni sunt nevoiți să se despartă, lăsând în urmă toate amintirile lor.
      Pe de altă parte, consider că “Ițic Ștrul, dezertor” este o operă reprezentativă pentru tema “Confruntări etice și civice” întrucât este surprinsă drama trăită de cei doi camarazi pe drumul către despărțire. Această temă este asociată cu motivul războiului, scos în evidență de situația din acel moment , și anume Războiul Mondial.
      Ne este evidențiat și motivul dramei interioare. În momentul în care Ghioagă este trimis să îl ucidă pe Ițic începe drumul calvarului interior al acestuia. Zbuciumul sufletesc al evreului este reprezentat de miile de întrebări nerostite ale acestuia, în timp ce era condus spre front de către cel mai bun prieten al său.
      Nuvela “Ițic Ștrul, dezertor” a lui Liviu Rebreanu este o mărturie a suferințelor acelor vremuri, care sunt atât de apropiate celor pe care le trăim acum. Ele arată condiția umană în declin și cum sute de oameni au murit pentru a schimba ceva, pentru a oferi ceva mai bun urmașilor lor, încercând să creeze o societate mai bună.

      Ștergere
    3. Sunt de acord cu ceea ce tu ai gandit, dar vreau sa mai adaug faptul că, în operă este prezent motivul alegerii. Putem observa că în nuvelă, există o sinteză perfectă între conflictele civice si cele etice. Pe de-o parte că soldatul Ghioadă oscilează între a-şi face datoria, îndeplinind ordinele superiorilor săi și admirația față de prietenul său. Aceeași dramă se identifică și în trăirile superioare ale lui Ițic pentru care sentimentul onoarei este mai important decât viața însăși.
      Consider că, originalitatea este accentuată de ideea modestiei, prin simplul fapt că sentimentul onoarei este mai important decât propria viață.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Trebuie să fiu de acord cu tine, Cristina! Personajele chiar suferă conflicte interioare puternice, fiind nevoiți să facă alegeri radicale și transformând opera într-una în care suspansul este la cote maxime.
      Totuși, consider că Ghioacă a ținut cont de prietenia și datoria pe care o are față de camaradul său în rezolvarea conflictului care îl apăsa. El are puterea și curajul de a-l ucide pe Ițic Ștrul, însă realizează că acesta a fost mereu alături de el, indiferent de gradele militare care îi diferențiau și face alegerea cu inima. Ghioacă, într-un fel, sfidează ordinul dat de comandantul său antisemit în favoarea colegului și, cel mai important, prietenului său Ițic Ștrul.
      De asemenea, Ițic a pus mai presus de viață onoarea care îl conducea în cadrul vieții miltare și a învățat să-și învingă timiditatea și teama de eșec prin acest gest de bravură. Sinuciderea este considerată de cele mai multe ori un act de lașitate, însă, în această operă, ea dovedește curajul lui Ițic de a-și ajuta prietenul și, în același timp, de a-și păstra onoarea.

      Ștergere
    6. Sunt de acord cu Daria in privinta recomandarii acestei carti, deoarece opera lui Rebreanu prezinta relatia destul de stransa dintre cei doi vecini in ciuda faptului ca nu mai la fel de apropiati ca inaintea razboiului.
      Caprarul se resimte atunci cand este nevoit sa isi alunge camaradul, deasemea acesta trece si prin cateva momente critice in interiorul sau, nedorind sa aiba pe constiinta moartea unui foarte apropiat prieten.
      "porni singur pe calea pe care au venit amîndoi, cu capul în pămînt, cu inima ca plumbul îşi făcu cruce de mai multe ori pînă să-şi simtă sufletul uşurat".
      Itic, e o fire mai fricoasa si linistita si nu doreste sa ajunga de rasul sateniilor, dar nici sa se predea, astfel ca un adevarat erou al razboiului, alege moartea.

      Ștergere
    7. Spre deosebire de Cristina si Daria, consider că, prin această nuvelă, Liviu Rebreanu a ilustrat două aspecte: modul în care autoritățiile vegheau asupra bunăstării populației, care stătea mereu sub teroare și gradul de inteligență scăzut al autorităților acelor vremuri, ele nefiind în stare să-și creeze propriul mod de guvernare, copiindu-l pe cel german.
      În primul rând, Ițic Ștrul dezertor este povestea tragică a unui soldat evreu pe care asprimea regimului și locotenentul antisemit l-au făcut să-și pună capăt zilelor.
      După părerea mea, Ițic aspiră la condiția de soldat brav, care-și face datoria față de patrie.
      Tensiunea care apare din rândurile nuvelei se face în mod gradat. La început, ea apare ca o nedumerire a soldatului evreu asupra comportamentului căprarului, apoi ea se intensifică, nedumerirea transformându-se într-un sentiment de panică, Ițic simțind că viața lui este în pericol. Tensiunea atinge cotele maxime când căprarul îi mărturisește adevăratul scop al misiunii, nedorind să poarte în suflet vina unei crime premeditate, dar nu de el, ci de locotenent care, făcând abuz de putere, încercă să pună pe primul plan concepțiile sale rasiste, în locul unei prietenii adevărate (ca cea dintre Ițic și căprarul Ghioagă).
      În ultimele sale clipe, Ițic vrea să moară demn, fără ca onoarea să-i fie pătată de actul dezertării, silindu-l să apeleze la unica portiță de ieșire din criză: sinuciderea.
      Totuși, sinuciderea nu este un act de lașitate, ci unul de curaj.
      În concluzie, camarazii sunt siliți să respecte ordinele superiorilor, fără a ține cont de prietenie sau de solidaritate umană. Autoritățiile, în loc să-și mărească armata cu oameni capabili, și-o decimează pe motive rasiale.

      Ștergere
  2. În nuvela "Iţic Ştrul dezertor" Liviu Rebreanu surprinde drama trăită de doi camarazi, în timpul războiului atunci când evrei erau persecutaţi pentru simplu motiv al apartenenţei lor la această etnie. Aflaţi înrolaţi pe front, cei doi prieteni, Iţic si Căprarul Ghioagă, încearcă să facă acte de eroism, astfel încât, acestia să fie recompensaţi. Iţic însă este o fire mai timidă care se sperie mai uşor de tot ceea ce înseamnă războiul. Astfel acestia âşi capătă porecla "Iepurele".
    Atunci când locotenetul este înlocuit de un alt locotenent, căprarul primeşte ordin să scape de Iţic. Din acest moment începe drama interioară a lui Ghioagă, care nu ştie dacă trebuie să asculte ordinele superiorului ,sau să ţină cont de prietenia şi de datoria pe care le are faţă de consăteanul său.
    Rebreanu reuşeşte să suprapună drama interioară a eroului cu ajutorul analizei psihologice. După un lung drum parcurs într-o tăcere obositoare, căprarul îi va mărturisi evreului că nu mai poate să se întoarcă în garnizoană, fiind considerat un dezertor din cauza urii care i-o purta noului locotenent.
    Conflictul se mută de data aceasta în sufletul acestuia neştiind dacă trebuie să se întoarcă, încercând să demonstreze că este nevinovat sau să meargă în sat scăpând cu viaşa însă tratat ca un dezertor. Sfaşiat de imposibilitatea de a alege, eroul se hotărăşte să se sinucidă pentru aşi apara demnitatea.
    Se poate observa că in nuvela există o sinteză perfecta intre conflictele civice şi cele etice astfel povestirea aprţine temei de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu rine Tibi.Aceasta opera se incadreaza perfect in categoria ,,Confruntari Etice si Civice''.Cei doi camarazi sunt uniti de o prietenie deosebita.
    Datorita urii purtata de noul locotenent lui Itic Strul,acesta va sfarsi tragic.Cand Caprarului i se porunceste sa-l omoare pe Itic,acesta sufera un conflict interior foarte puternic:sa respecte ordinele superiorului sau sa tina cont de prietenia si de datoria fata de prietenul sau.
    Cand Itic afla de planurile locotenentului antisemit,va avea de luat o decizie foarte grea:sa se intoarca in campanie dovedindu-si nevinovatia sau sa se intoarca in satul natal,unde ar fi fost tratat ca un dezertor
    Nici una dintre solutii nu l ajuta.Acesta decide sa se sinucida aparandu-si demnitatea.
    Cum ai zis si tu Tibi in nuvela exista o sinteza perfecta intre conflictele etice si civice astfel povestirea apartine temei respective.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nuvela "Itic Strul dezertor" de Liviu Rebreanu dezvolta tema "Conflicte etice si civice" prin drama interioara a lui Ghioaca, care nu stie daca trebuie sa asculte ordinele superioriorului sau sa tina cont de prietenia si de datoria pe care le are fata de consateanul sau.
    Aceasta opera surprinde drama traita de cei camarazi, atunci cand evreii au fost persecutati pentru apartenenta la aceasta etnie.
    Inrolati pe front, cei doi incearca sa faca acte de bravura pentru recompense. Evreul are o fire mai timida si astfel se sperie usor la tot ceea ce tine de activitatile din timpul razboiului. Astfel isi capata porecla iepurele.
    Cand locotenentul este inlocuit de unul antisemit, caprarul primeste ordinul de a-l omora pe evreu. Acum este momentul cand incepe drama interioara pentru el.
    Dupa un drum lung si obositor, caprarul ii marturiseste evreului adevarul crud. Acum este momentul cand conflictul se muta in sufletul acestuia, nestiind daca trebuie sa se intoarca si sa demonstreze ca e nevinovat, sau sa mearga acasa si sa fie considerat ca un dezertor. Din acest motiv, eroul va decide sa se sinucida pentru a-si apara demnitatea.
    Se poate observa ca in aceasta nuvela exista o sinteza intre conflictele etice si civice ale eroului, deoarece soldatul Ghioaca oscileaza intre a-si face datoria, indeplinind ordinele, si admiratia fata de prieteni. Tot aceiasi drama se poate observa si in trairile interioare ale lui Itic pentru care sentimentul este mai important decat viata insasi.

    RăspundețiȘtergere
  6. "Itic Strul dezertor" de Liviu Rebreanu este o opera reprezentativa pentru tema "Confruntari etice si civice". In acest text se prezinta situatia de pe campul de lupta in Primul Razboi Mondial. Se descrie viata unui evreu din armata Romana, pe nume Itic Strul.
    Evreul duce o viata foarte grea dupa schimbarea caporalului cu unul anti-semit. Superiorul lui Itic, Ion Gheoaga, care ii este de asemenea prieten primeste ordin sa il omoare. Din acest moment incepe drama interioara a lui Gheaga care nu stie daca sa asculte de ordinele primite sau sa tina cont de prietenia dintre ei. Dupa un drum lung capitanul ii marturiseste lui Itic ca nu se mai poate intoarce si ca ar fii mai bine sa dezerteze decat sa moara. Acum conflictul etic se muta in mintea evreului care incearca sa decida daca este mai bine sa se intoarca acasa unde va fi tratat ca un dezertor sau sa incerce sa demonstreze ca merita sa lupte alaturi de ceilalti cu riscul de a fii ucis. Intr-un sfarsit Itic hotaraste ca ar fi mai bine sa se spanzure, iar Ion Gheaga se intoarce la unitatea militara. Se poate observa ca exista atat conflicte etice cat si civice. Cel civic este intre Itic si caporalul unitatii.
    Dupa parerea mea mesajul transmis de acest text este ca razboiul strica prietenii, ii nedreptateste pe multi si ii obliga sa ia decizii foarte grele. Acest lucru este scos in evidenta de motivul razboiului, prezent in text.
    In concluzie "Itic Strul dezertor" apartine temei "Conflictelor etice si citice" deoarece prezinta foarte bine ambele tipuri de conflicte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Itic Strul,dezertor" este istoria vietii unui evereu din armata romana in timpul primului razboi mondial,trimis de catre noul comandant la moarte,catre linia frontului,cu caprarul Ghioaga,pentru a i se inscena o dezertare.
    Ceea ce m-a impresionat,a fost relatia dintre Itic si caporal.Ghioaga si Itic sunt prieteni in viata de toate zilele,dar razboiul schimba aceste relatii.De obicei,razboiul ar trebui sa puna in evidenta calitati superioare ale oamenilor angajati intr-un conflict atat de mare ca razboiul:spiritul de sacrificiu,vitejia, solidaritatea.Din nefericire,aici nu se intampla asa:asupra lui Itic se abate furia devastatoare a locotenentului.Caporalul Ghioaga este pus intr-o situatie dilematica:fie sa-l omoare pe Itic,pentru ca acesta fusese declarat dezertor,fie sa-l apere,devenind el insusi dezertor.Solutia pe care o alege este intermediara:il lasa pe Itic sa se predea la dusman,pentru ca acestia ar trata mai omenos prizonierii de razboi.Itic,un personaj slab,fara putere de supravietuire pe campul de lupta,devenit pe neasteptate fiinta a nimanui,alege moarte,scapand astfel de rusine.
    Recomand acesta carte pentru a intelege ce inseamna prietenia cu adevarat,dar si conflictele etice pe care le au personajele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vreau să-i mulțumesc foarte mult DR Dawn acuna pentru munca minunată pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să-mi salvez căsnicia, soțul meu a cerut divorțul din cauza micii neînțelegeri în care am avut-o În ultimele luni, nu mi-am dorit niciodată asta. pentru că îmi iubesc atât de mult soțul și toată investiția noastră a fost o asociere în comun și nu vreau să fiu departe de familia mea și de cei doi copii drăguți ai mei. Prietena mea mi-a povestit despre DR DAWN ACUNA și despre cum a ajutat-o ​​cu problemele ei conjugale, așa că a trebuit să-l contactez pentru că vreau să-l opresc pe soțul meu să-și completeze scrisoarea de divorț și vreau să-mi țin familia unită și, după ce am contactat-o. , mi s-a spus ce sa fac si cand urma sa incep sa vad rezultatul, am facut cum mi-a spus DR DAWN ACUNA si dupa cateva zile m-a sunat sotul meu si a inceput sa-si ceara scuze si totul a fost un vis pentru mine si traim cu totii. din nou fericiți împreună datorită DR DAWN ACUNA. Contactați-o astăzi ajutor prin.
    *Dacă vrei liniște în casa ta.
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
    *Dacă vrei o căsnicie frumoasă.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei o vrajă de noroc.
    *Dacă doriți să vă îndepliniți dorințele.
    Si etc,
    Scrie-i Whatsapp: {+2348032246310}
    E-mail: { dawnacuna314@gmail.com }

    RăspundețiȘtergere